Anseriformes > Anatidae > Specia Alopochen aegyptiaca
Expand pic

Gâscă egipteană

Alopochen aegyptiaca

Deschide galerie
Foto: Viorel Arghiuș
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulAnseriformes

FamiliaAnatidae

Specia Alopochen aegyptiaca

Descriere

Traieste pe lacuri, iazuri, mlastini, rauri si estuare, evitand zonele impadurite in detrimentul apelor cu tarmuri curate. Se hraneste cu iarba in zonele din apropiere si pe campurile cultivate de agricultori. Partile superioare sunt de culoare maroniu inchis, iar cele inferioare sunt de culoare galben-inchis, cu un guler subtire si o pata pe abdomen, ambele maronii. Tartita si coada sunt negre. Picioarele, laba picioarelor si ciocul sunt roz, iar ochii sunt maro, incercuiti de pete distinctive din aceeasi culoare. Masculul seamana izbitor cu femela. Corpul are o lungime de 63-73 de centimetri, cu o anvergura a aripilor de 130-145 de centimetri. Masculul ajunge sa cantareasca 2,1 kilograme, iar femela 1,7 kilograme. Se hraneste cu iarba, seminte si alte forme de vegetatie. In salbaticie, are o durata maxima a vietii de 15 ani.

Localizare și comportament

Introduse in Europade vest in secolul al XVIII-lea, unde traiau fara a primi ajutor din partea oamenilor. Specia nu migreaza din arealul sau. Se hraneste la apus si se aventureaza deseori la distanta de apa, in campuri. Atinge maturitatea sexuala la varsta de doi ani. Masculii au un ritual de imperechere zgomotos, cu gagaituri puternice si isi intind cat mai mult gatul pentru a atrage femelele. Sunt pasari monogame si se imperecheaza pe viata. Sunt extrem de teritoriale in perioada de imperechere, o pereche cuibareste apoi singura si va lupta cu oricare alt cuplu pentru un loc de cuib. Femela este cea care construieste cuibul din vegetatie, intr-o scorbura joasa, printre tufe, pe sol, sau intr-un cuib abandonat de o alta pasare. Cuibul este amplasat de obicei in apropierea apei, pentru siguranta, dar si in vecinatatea unei pajisti, pentru hrana.

Populație

Specia este una introdusa in Europa, iar populatia nu a putut fi inca determinata exact. Se observa insa tentinta de marire a populatiei si cea de extindere a arealului.
 

Reproducere

Populatiile europene se inmultesc in perioada februarie-august. Ambii parinti clocesc 7-10 oua, cu o marime de 69x50 mm, timp de 28-30 de zile. Cei doi au grija de pui pana cand acestia parasesc cuibul, la 70-75 zile de la eclozare, si inca o luna de zile. Cuplul scoate doar un singur rand de pui pe an.
 

Amenințări și măsuri de conservare

Specia este vulnerabila la actiunile fermierilor din arealul ocupat, iar in unele zone este vanata. Chiar si asa, populatiile introduse in Europa sunt in crestere.

Galerie poze și ilustrații